Ät smart!

Det är en konst att hitta rätt i sina nyttiga kostvanor, det man tror är nyttigt kanske inte är så nyttigt.  Å det nyttiga kanske inte är nyttigt i större mängder. Vi ska kunna äta oss mätta och hålla oss mätta länge för att undvika småätande och blodsocker toppar utan att få i oss en massa onödigt. Hur gör man? Vad ska man tänka på? Jag är inte utbildad i kost på något sätt men skulle endå vilja dyka lite i ämnet. (Nu kanske jag kommer beröra sådant som jag kanske redan har skrivit om, men det tåls att upprepa) å det är ju en hel del om och men så man måste försöka hitta sin egen väg, du känner ju din kropp bäst.

Fett

Vi behöver fett för att kunna förbränna fett. Vi behöver fett för att skydda våra organ och för att hålla värmen, för att kunna tillgodose sig de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K MEN rätt fett i rätt mängd!

”Fetterna förser oss också med de livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyrorna. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. Fettsyrorna påverkar en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.” (källa: livsmedelsverket)

Nötter är energitäta så mängden ska vara extremt liten, beroende på nöt 3-4 st räcker. Därför kanske nötter är bra mellis om man inte vill äta eller har svårt för att få i sig mellis och kanske inte så bra för den som är hungrig och vill ha lite mer. Nötter innehåller bra med protein så den täcker alla områden. Vad ska man hitta på om man är nötallergisk och har svårt att äta mellis? Jag skulle föreslå små proteinbollar eller ett ägg. Är man den hungriga sorten får man tänka på att man stoppar i sig sådant som är fattigt på fett näringsrikt mättande med få kcal. Viket de flesta av oss kanske ska tänka på.

Mättat fett: FEL!!

Omättat fett: RÄTT!

Stek i olivolja eller kokosolja men ha inte mer än 1 msk

(källa: livsmedelsverket här nedan Olika fetter)

Mättat fett

Mättat fett finns i animaliska livsmedel och en del vegetabiliska oljor. Mat som innehåller mycket mättat fett är till exempel

•fet mjölk och fil

•smör och matfettsblandningar baserade på smör

•ost

•fett kött och charkprodukter som korv och bacon

•grädde, glass och bakverk

•choklad

•kokos- och palmolja.

Enkelomättat fett

Enkelomättat fett finns till exempel i

•olivolja och oliver

•rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja

•mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter

•avokado

•kyckling.

Fleromättat fett

De viktigaste fleromättade fetterna är n-3 (omega-3) och n-6 (omega-6). De finns till exempel i

•fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner

•rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja

•solros- och majsolja

•olja från dådra, Camelina sativa, som finns i många matfetter

•sesamfrö och sesamfröolja

•linfrö och linfröolja

•valnötter.

Jag hittade en krock här! Varför är det bra att steka i kokosolja när det tillhör mättat fett?

Kolhydrater

Vi behöver kolhydrater men inte i någon större mängd och skall anpassas efter aktivitetsnivå.  Hjärnan lever på kolhydrater. Kolhydrater ger vår kropp kraft och energi som behövs när vi är fysiskt aktiva och hjälper kroppen att återhämta sig. Sen är det kolhydrater i rätt mycket av det vi stoppar i oss så man kan lätt plocka bort rena kolhydrats källor de dagar man ligger på sofflocket utan att egentligen bli helt utan. Kolhydrater som inte används bildas till fett, processen är relativt lätt för kroppen att ombilda men svår att förbränna. Sen ska man ha lite i tanken är jag vältränad förbränner jag mer även de dagar jag inte tränar och vise verse.  Äter jag rena kolhydrater är det inte mer än 1 dl, rätt eller fel? Sunt!

Rena kolhydrater: pasta, ris, potatis, mjöl, socker.

Näringsrika kolhydrater: frukt och grönt. (Massa bra omega 6 och vitaminer mineraler) för att inte glömma broccoli =)  

Protein

Kroppens byggsten! Hjälper till att bygga upp muskler efter träning och bidrar till återhämtningen. Håller oss mätta längre. För stor mängd protein är svår att få i sig men det kroppen inte använder bildas till fett, processen är svår för kroppen men lätt att förbränna. Därför att fettet från protein att föredra.

Bra protein kommer från magert kött ex Kyckling och fisk som också innehåller massa bra omega 3

 

Räkna kcal?? I mitt eget fall känner jag inte att det är nödvändigt. Jag äter sunt och i bra mängder. Vågen står stilla nu. Jag rasade 1kg i månaden i början av året men nu står jag sunt stilla på mina 60kg. Men för vissa som kanske har svårt att gå upp i vikt eller kanske ner i vikt kan det vara nödvändigt att lära sig räkna kcal och enda sättet är en matvåg och mäta och räkna allt. Börja med att ta reda på din energiförbrukning +500 om du ska upp -500 om du ska ner i vikt.

 

Ät bra näringsrika saker i rätt mängd och ofta. Det passar inte alla att äta lite och ofta även om detta kanske är det bästa, man måste som sagt hitta sin egen väg men ingen kommer undan bra planering ;0) Jag hoppas att vi med detta blir kloka på vad som är bra och sunt och vad som inte är det. Sen är det ju helheten som räknas så om man fuskar ibland betyder det inte att det är lördag varige dag.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: