Kyckling

Hur nyttigt är kyckling? Kyckling bygger kroppen Kycklingkött har en bra näringsmässig sammansättning. Med det menas att köttet innehåller många ämnen som är livsnödvändiga för människan. Framförallt så innehåller kyckling ca 23 % högvärdigt protein. Ryggbiff har ex. ca 22 %. Protein krävs för att vi skall kunna bygga nya celler och muskler. När du äter kyckling tillgodogör sig kroppen även det protein av lägre kvalitet som finns i ex. grönsaker, pasta och bröd.  Kyckling är fettsnålt Fetthalten i kyckling varierar mellan delarna. Undvik skinnet om du vill äta smalt. Kycklingfilé utan skinn har en fetthalt på endast 1 %. Med skinn 6 % hoppar det upp till 6%. Kycklinglår med skinn har fetthalt på 9%. Kycklingkött tar ej upp något fett vid stekning. Är kycklingen panerad däremot suger ju paneringen åt sig fett. Kycklingkött har också en bra balans mellan mättade och omättade fettsyror. Den mättade halten fett är låg: endast 33 % mättat fett (jmf nötkött 50%), 52 % enkelomättat fett och 14 % fleromättat fett.  Kyckling ger vitaminer och mineraler. Vidare bidrar kyckling till att öka kroppens möjligheter att ta upp järn samt innehåller 10 mikrogram selen per 100 gram kött (rek. dagligt intag är 40-50 mikrogram). Kyckling innehåller viktiga B-vitaminer, järn, zink, magnesium och flera andra mineraler och spårämnen. Fakta från Svensk Fågel.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: