En träningsdagbok, ett fantastiskt verktyg!
Inlagd under: Allmänt
Du kan på ett enkelt och personligt vis följa dina träningsframgångar genom att dokumentera varje dag, varje vecka eller göra en uppföljning varje månad. Boken visar på ett konkret sätt att din träning och dina uppoffringar gör skillnad. Idag är det vanligt att man använder en träningsdagbok som ett verktyg när man tränar. Flera personliga tränare, tränings coacher och träningspersonal förespråkar användandet av en sån här bok då det är lätt att mista motivationen och hålla reda på vad du gjort och inte gjort. Träningsdagboken är en evig påminnelse om var du började och hur långt du faktiskt har kommit på vägen.
Så lägger du upp din personliga bok!
Hur du utformar din träningsdagbok är helt individuellt. Det finns inga regler eller vetenskaper bakom det utan du gör på det sätt som passar dig. En bra start på din träningsdagbok är att skriva upp vad din utgångspunkt är. Skriv upp vad du väger, omkrets på lår, rumpa, bröst, armar och axlar och resultat på eventuella konditionstest eller styrketest. Anledningen till att det kan vara bra att anteckna dina kroppsmått i din dagbok är att under perioder kommer du inte kunna se någon skillnad på vågen, oavsett om du vill gå upp i vikt eller ner. Det är under de perioderna du kan jämföra dina mått. Har du tränat hårt men inte ser en skillnad på vågen så betyder det förmodligen att du ökat i muskelmassa. Ett konditionstest gör du enkelt själv genom att ta tiden på hur länge du orkar springa en viss slinga exempelvis. När du skrivit ner din utgångspunk är nästa steg att skriva upp dina mål. Det är helt okej att skriva upp flera mål i din träningsdagbok då du kanske både har ett viktmål och ett konditionsmål.
Skriv ofta och jämför.
Hur ofta du skriver i din träningsdagbok är också upp till dig själv. Vissa skriver varje dag andra skriver en gång i veckan eller de dagar man har tränat. Det viktiga är att du är konsekvent så att dina resultat är lätta att jämföra. Mängden av information du antecknar skiljer också. Du kan välja att vara lite extrem och skriva ner vad du äter, vad du utövat för träning och räkna kalorier. Har du inte tid eller intresse för kaloriräkning så går det bra att anteckna när du orkat springa lite längre eller ökat vikterna på gymmet eller när du gått ner i vikt. För att på ett lätt se om du är på god väg att nå dina mål är att sätta upp speciella datum i din träningsdagbok. Du ska kanske orka springa 1 km längre om tre veckor eller gått ner 1 kg fram till den siste i månaden. Delmål hjälper dig att hålla motivationen uppe!
En träningsdagbok är personlig och bara till för att du ska se vilka fantastiska framsteg du gör. Se din träningsdagbok som din egen externa motivation.
För mig betyder det järnkoll på vikter antal och reps den berättar för mig vilka muskelgrupper jag bör köra nästa gång och hjälper mig med planeringen av övningar och ser till att min träning bli varierad.

