Bränna eller Bygga ställ in siktet!
Inlagd under: Mat/näringslära 70%
Balansgången mellan att förbränna fett och bygga muskler är hårfin och ganska svårt för oss normala motionärer, men allt går bara man vill!?ingenting är omöjligt. Man måste vara berädd att göra uppoffringar för att nå det man vill, ställ dig själv den frågan! ingen annan kan göra det hårda slitet för att få "den kroppen" bara du själv därför är det så viktigt. Är du redo??
Maten du stoppar i dig är en viktig del i det här. Mycket handlar om plus och minus det du stoppar i dig och det du gör dig av med. Du ska ha en god sammansättning proteiner kolhydrater och fett på din tallrik. Kolhydraterna ska vara så långsamma som möjligt. Fett som inte går åt i din energi lagras i kroppen som underhudsfett.
Det är effektivare att minska på kaloriintaget än att öka motionen för att bevara dina muskler. Öka motionen för att bränna mer fett kommer fysiskt att belasta dina muskelenergireserver och därmed påverkar musklerna negativt, kom ihåg det. För att bränna fett måste du bränna mer kalorier än vad du intar dagligen.
Rent fysiologiskt är det omöjligt att bygga muskler och bränna fett vid exakt samma tidpunkt eftersom det ena är en anabol process och det andra är en katabol process. För att öka i muskelmassa måste proteinsyntesen överskrida nedbrytningen. (ät proteiner för att förhindra nedbrytningen) En person med stor mängd kroppsfett kommer främst tappa fett vid energiunderskott medan en person med lite kroppsfett även riskerar att tappa muskelmassa vid viktnedgång (beroende av hur stort energiunderskottet är). Man måste lyckas styra upp ett ”tillfälligt” energiöverskott runt träningstillfällena samtidigt som kosten innebär ett energiunderskott på längre sikt. Något som kan vara svårt att genomföra i praktiken.
Cardio träning är bra för hälsan på många sett men ska du bygga muskler ska den typen av träning vara kort och intensiv. Forskning visar att högintensitetsträning i korta tidsperioder är bättre på att bränna fett än långa tidsperioder med låg intensitet. Ju högre intensiteten på motionen är desto bättre fettförbränning och desto bättre är kaloriförbrukningen i längden. Och allra viktigast, du får mycket lite negativa effekter på muskelnedbrytningen. Längre perioder, med lägre intensitet har visat sig påverka muskeltillväxten negativt och ha mindre effekt på fettförbränningen. Även om man kanske bränner kalorier så tas de flesta av dessa brända kalorier från muskelmassa istället för fett. Det är exakt det du inte vill ska hända. GÖR INTE både motion och styrketräning vid samma pass. Motionera inte omedelbart före styrketräningen och inte heller direkt efter styrketräningen. (Med detta menas 8-12 timmars mellanrum).
Dietisten säger: I teorin är det fullt möjligt att bygga muskler och under samma period tappa fett men det kan vara svårt att genomföra i praktiken, beroende på vilket tidsintervall vi pratar om. Tajmingen av näringsintaget blir extra viktigt vid energiunderskott och det kan vara en god idé att lägga stor del av energiintaget kring träningspasset. För de flesta tränande individer som vill komma i form är det mer effektivt att fokusera på en sak i taget. Exempelvis att minimera muskelförlusten och maximera fettförbränningen under en viss tid genom att ligga på ett högt proteinintag och ett mindre energiunderskott samtidigt som man stimulerar musklerna genom styrketräning. Om man lyckas bibehålla muskelmassa och samtidigt tappa fettvikt så får man procentuellt en högre andel muskler även om mängden muskelmassan i gram är densamma.
Men jag börjar nog fatta mitt eget issue!! Jag som vill bygga muskler och tycker om cardioträningen och mina promenader på luncherna…. De muskler jag bygger på gymmet förbränner jag helt enkelt på min spinning och step up…dags att bestämma sig! Tränar regelbundet och äter nyttigt men händer ett skiiiit!!! Vilket känns helt galet frustrerande. Men håll med mig om att detta ämne är rätt motstridigt. Eftersom denna process är två parallella kamper i kroppen som pågår samtidigt är det lite klurigt att förstå. Jag ser det som en skidbacke ibland är svängarna på högra sidan kortare än på vänstersidan då den ena sidan förbränner och den andra bygger.

