kolhydrater på djupet

Mer djupdykning bland kolhydrater:

En vanlig orsak till övervikt är ett högt intag av kolhydrater. Snabba kolhydrater ger svårkontrollerade och häftiga svängningar i blodsockernivån (jag nämnde tidigare att det åker berg o dal bana) det som händer är att kroppen tvingas tillverka mer insulin. Insulin är ett hormonellt protein som utsöndras i blodet efter en måltid som ett svar på förhöjda nivåer glukos. Insulinet signalerar till muskler och fettvävnad att ta upp socker (glukos) från blodet.  Nedsatt produktion eller okänslighet för hormonet är vad vi kallar diabetiker.

Kolhydrater är ett samlingsnamn för stärkelse kostfibrer och olika sockerarter. Vi behöver kolhydrater vilket många dieter idag utesluter helt. Kolhydrater är en viktig energikälla som kommer i stort sett bara från växtriket, enstaka från djurriket ex mjölksocker, alltså laktos. Här ser vi sambandet med alla laktosintolleranta eller hur??  Man kan nästan säga ett det är en typ av diabetiker.  

De mesta av kolhydraterna vi får i oss bryter kroppen ner till glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern som en energireserv. Hjärnan använder glukos som bränsle och behöver ca 100 gram om dagen. Därför blir vi ”knasiga” i huvudet om vi inte äter

Kolhydrater i flytande form ökar risken att gå upp i vikt. Det beror på att den flytande formen inte ger samma mättnadskänsla vilket leder till . . .  att vi äter mer!! 50-60% av de kalorier vi äter kommer från kolhydrater av 2000kcal motsvarar 250-300gr kolhydrater av dessa bör inte mer än 50gr komma från tillsatt socker.

Detta ger mig intresset att djupdyka bland våra olika sockerarter…

Har fått frågan om djupdykning bland proteiner, kul att ni visar intresse för min blogg!!



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: