För dig som väljer bort kolhydraterna
Inlagd under: Mat/näringslära 70%
Det första som händer i vår kropp då vi inte äter kolhydrater är att musklernas glykogenlager töms. Eftersom att glykogen binder vatten tappar vi mycket vätska också, det är det som ger den snabba viktnedgången i början av dieten. Då kolhydratlagren är slut börjar levern producera ketonkroppar från fett. Anledningen till det är att hjärnan i vanliga fall använder cirka 150g glukos per dag som energisubstrat. Fett kan inte ta sig in i hjärnan över blod-hjärnbarriären därför bildar kroppen ketoner som kan ta sig över barriären och ge energi till hjärnan. Det finns tre olika ketonkroppar, varav en är aceton. Det är därför de som inte äter kolhydrater kan lukta just aceton. Ketonter är inte riktigt lika bra som energisubstrat för hjärnan och de som slutar med kolhydrater kan ofta känna sig trötta och sega i början innan kroppen hunnit anpassa sig. Tröttheten är oftast som störst när kroppens kolhydratlager är slut och ketonkroppsbildningen just har börjat, men inte riktigt kommit igång.
Att inte äta kolhydrater påverkar prestationsförmågan väldigt mycket, och är inte ett bra viktminsknings alternativ under en längre period för den som tränar och idrottar mycket. Den främsta anledningen till att prestationsförmågan minskar så mycket är att det inte finns några glykogenlager. Det energisubstrat som kroppen främst använder vid högintensivt arbete är glukos från musklernas glykogenlager. För att använda (oxidera) fett krävs det mer syre och vi kan då inte hålla samma intensitet utan glykogen, musklerna känns trötta och kraftlösa. Glykogen binder ju som sagt även vätska och är ett bra vätskeförråd när vi tränar, därför ökar risken att vi blir uttorkade under träningen. För lite vätska är också något som kraftigt minskar prestationsförmågan. När det då inte finns glukos för musklerna att använda så ökar risken för att kroppen bryter ner musklerna för att få aminosyror som energisubstrat. Andra nackdelar med att äta en diet med extremt lite kolhydrater, mycket protein och fett under en lång tid är även ökade blodfetter, för lågt fiberintag och brist på vissa vitaminer och mineraler.

