Stevia

Stevia ?? nya sötningsmedel på hyllan som är 400 gånger sötare än vanligt socker. Stevia är ett sötningsmedel från växtriket som bara innehåller naturliga råvaror. Eftersom den inte innehåller några blodsockerhöjande kolhydrater är det en bra produkt för diabetiker. Detta har vi åstadkommit genom ett så kallat utfyllnadsmedel, Erythritol. Erythritol, är mer känt under varumärket Sukrin och är en sockeralkohol som inte påverkar blodsockret.

Anledningen till att stevia har varit förbjudet inom EU, liksom i Usa, Kanada och större delen av världen, är att ämnet visat sig vara cancerframkallande i en del, men inte alla, djurförsök. Men också att något ämne i det blad som stevia utvinns ur tycks fungera hämmande för reproduktionen. Paraguays indianer använder inte bara bladet för den söta smaken utan också som preventivmedel och de studier som hittills finns kan inte utesluta att det är det starka sötningsmedlet som står för den effekten. Helt klart är dock att bladet innehåller medicinskt aktiva ämnen som även intresserar läkemedelsindustrin.

Vad har hänt i studierna och sammansättningen i ämnet som nu gör att det är godkänt vet jag inte. Om någon vet mer kommentera gärna så att vi får veta!

Jag mailade och frågade Pär Walgren läs även kommentaren. Man får dra sin egen slutsats av det här, såklart att Pär inte talar illa om den produkt han säljer. Jag kommer inte dyka mer i ämnet.

Hej Jaenette

Tack för din fråga.

Man ska kanske inte tro på allt man läser helt enkelt. Vissa förstorar gärna upp negativa saker och missar att gå till källan för källgranskning.

J: Anledningen till att stevia har varit förbjudet inom EU, liksom i Usa, Kanada och större delen av världen, är att ämnet visat sig vara cancerframkallande i en del, men inte alla, djurförsök.

Nej inte riktigt rätt. Stevia stoppades i USA för att en anonym anmälan gjorts till det amerikanska livsmedelsverket. Det man brukar hänvisa till är en oseriös forskningsrapport (som vissa anser vara beställd av sockerindustrin). Denna forskningsrapport har förskjutits av andra forskare då man menar att ett intag av den mängden t o m skulle göra vatten giftigt. En anmärkning här är att alla livsmedel som vi dagligen använder är farliga vid extrem överdosering.  EU gjorde detsamma av säkerhetsskäl men främst för att man inte tyckte att det fanns fakta nog för att se ifall stevia skulle vara farligt vid den höga konsumtion som man skulle kunna förvänta sig. Faktum var att man hade för få negativa rapporter för att kunna göra en bedömning.

Stevia har faktiskt varit tillåtet i stora delar av världen tidigare men Europa, Australien, USA, Canada etc hade inte godkänt det som livsmedel. Vissa länder har tillåtit det som kosttillskott men inte för användning i industriellt bruk. I Sverige har man hela tiden fått använda det för personligt bruk men inte sälja som livsmedel.

J:  Men också att något ämne i det blad som stevia utvinns ur tycks fungera hämmande för reproduktionen. Paraguays indianer använder inte bara bladet för den söta smaken utan också som preventivmedel och de studier som hittills finns kan inte utesluta att det är det starka sötningsmedlet som står för den effekten. Helt klart är dock att bladet innehåller medicinskt aktiva ämnen som även intresserar läkemedelsindustrin.

Att Stevia skulle användas för att hämma reproduktion är ett påstående som inte kunnat bevisats. Våra Paraguayanska vänner har aldrig hört detta och likadant finns ingen källa till påståendet. Det är framför allt inte sant. Troligen folktro i någon form.  Det är däremot erkänt att stevia kan ha en bra effekt på högt blodtryck men inte lågt och det är något man tittar på i läkemedelsindustrin.

J: Detta hittade jag på nätet publicerad 2007 (om jag minns rätt) vad har hänt i forskningen som nu gör att detta har blivit godkännt på livsmedelsverket?? när vart det godkännt? komentera gärna ovanstående uppgifter. Maila gärna svaret till [email protected]

Man har nu fått de underlag man behövt och över 250 seriösa forskningsrapporter visar på att stevia är säkert att förtära.

Det blev godkänt i EU (EFSA) (och därmed också hos livsmedelsverket) 2011-11-11 och får säljas i butik sedan 11-12-02.

http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/ett-magiskt-datum-foer-en-magisk-oert-extraktet-fraan-den-naturligt-kalori-och-kolhydratfria-oerten-stevia-godkaenns-i-eu-parlamentet-704145

Utdrag ur EFSAs bedömning av Steviolglykosider:

“The results of toxicological testing indicated that steviol glycosides are not genotoxic, carcinogenic, nor associated with any reproductive/developmental toxicity. The NOAEL in the 2-year carcinogenicity study in the rat was 2.5% stevioside (95.6% purity) equal to 967 mg stevioside/kg bw/day (corresponding to approximately 388 mg steviol equivalents/kg bw/day).”

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1537.htm

Vid 967 mg steviosid har man alltså inte sett någon påvisbar negativ effekt. Här kan tilläggas att 967 mg steviosid är för en vuxen person (ca 80kg) det samma som ett intag av 77 gram steviaextrakt per dag eller motsvarande minst 19 kilo socker per dag.

Stevia är alltså inte farligt vid normal eller ens vid hög användning. Vid långvarig extrem överdosering så kan stevia liksom allt annat bli farligt

Förutom länken till EFSA ovan kan jag också hänvisa till wikipedia som har ganska god info om stevia i övrigt.

Svårt att ta med allt så här, men hoppas du är nöjd med svaret.

Med vänlig hälsning

 

Pär Wallgren

Marknadschef

[email protected]


Postat av: Thomas

många av de tillsatser som finns i mat är naturliga i grunden. Bara för att viss kemikalie kommer från naturen behöver det inte innebära att den är nyttig. Långt därifrån.

Och naturlig? Man börjar med ett blad och har kvar vad? Via vilken process?

Argumentet naturligt är lite ihåligt.



//

Läste om din blogg via Stefan Rung på G+


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: