Socker

Vi var inne på det lite igår när jag varnade lite för sockerfällor vilket ledde för min del till mer nyfikenhet att ta reda på mer.  Tillverkarna lurar oss att tro att produkterna är nyttigare än vad de är och många produkter anger på etiketten att sockerhalten är lägre än vanligt.  Det är ett vanligt knep att göra så men det är fortfarande mycket socker i, bara det att förut var det ännu mer!! Vår rädsla för fett gjorde att tillverkarna tillsatte socker, den fettsnåla maten var helt enkelt inte lika god, så för att förhöja smaken tillsattes socker.

Kombinationen socker och fett är skadlig och kan leda till allvarliga sjukdomar som diabetes som skrämmande nog går ner i åldrarna och de här produkterna ökar självklart risken.

 Den höga sockerhalten hjälper till att lagra in fettet i stället för att förbränna det, läs noga i innehållsförteckningen om du vill undvika livsmedel med tillsatt kemiskt glutamat och socker. Glutamat framkallar hunger och kan leda till fetma.

(1 sockerbit = cirka 3,2 gram och du bör inte få i dig mer än 15 bitar/dag) att hålla i minnet.

GLUTAMAT (E621- 625) Finns i smaksalter och färdiga kryddblandningar, bland andra Aromat, Knorr grillkrydda, Santa Maria allroundkrydda och Spice Islands smaksalt. Även i färdigmat, halvfabrikat, soppor, såsmixer, buljong, charkuterier mm.

SUKRALOS (E955) 500-600 gånger sötare än socker. Finns i: Läsk, ketchup, sylt, yoghurt.

ASPARTAM (E951) 200 gånger sötare än socker. Finns i: Läsk, saft, yoghurt, glass, geléer, glasyr, tuggummi, vitaminer, läkemedel.

ACESULFAMKALIUM (E950) 200 gånger sötare än socker. Finns i: saft, läsk, konfektyrvaror och glass.

SACKARIN (E954) 300 gånger sötare än socker. Finns i: I lightläsk, lågkaloridryck, även i lågkalorisylt och - marmelad.

CYKLAMAT (E 952) 30 gånger sötare än socker. Finns i: sötningstabletter och sötningsdroppar.

Jag skrev igår att blodpudding innehåller lika mycket socker som coca cola det finns många såna skrämmande exempel. Skulle du hellre välja torkad frukt framför godis så kan jag berätta att sockermängden är den samma!! Ät hellre färsk frukt (Frukt innehåller fruktsocker men är ändå bättre då sockret är inkapslat i fibrer vilket gör att kroppen måste jobba mer för att tillgodose sig fruktsockret.)  Dippa grönsaker framför tv?? Nyttigare men visste du att dippmixen innehåller 26 gram socker? Man kan fastna för en produkt där det står ”bara naturliga ämnen” sanning med modifikation det är fortfarande socker i.. Slutsummeringen i stort är att vi får i oss bra mycket mer socker än vad vi är medvetna om.  Gör vad du kan för att undvika halvfabrikaten och färdig mat det tjänar du och din kropp på. Det är säkert en omöjlighet att bli av med allt socker i det vi äter men vår medvetenhet kan åtminstone halvera intaget.


Postat av: Anne

Man blir rädd när man läser innehållsförteckningar. Vi äter sällan halvfabrikat men det räcker att titta på många sorters bröd för att bli mörkrädd.



//

Anne (igen) ;-)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: