Fett

Vi är livrädda för fett och försöker ständigt plocka bort så mycket av den vi kan men vi behöver fett också… rätt fett alltså… Äter du för lite fett minskar fettförbränningen. Du måste äta fett för att förbränna fett.

Fett är en viktig energikälla för våra kroppar och rätt sorts fett i rätt mängd är avgörande för att vi ska må bra. Många skulle må bättre av att äta mindre fett. Men för de flesta är det ännu viktigare att byta till rätt sorts fett, det vill säga att äta mindre mättat och mer omättat fett. För mycket fett kan leda till övervikt och mycket mättat fett kan leda till hjärt- och kärlsjukdom.

Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Fettväven är dessutom värmeisolerande och ger skydd åt inre organ. Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Fetterna förser oss också med de livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyrorna. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. Fettsyrorna påverkar en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.

Fett är ett energirikt näringsämne - ett gram fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi som motsvarande mängd kolhydrater eller protein. Ett gram fett innehåller nio kilokalorier (kcal), medan både kolhydrater och protein bara innehåller fyra kcal per gram. Kroppen kan lätt transportera och utnyttja energin i fett. Du måste röra dig och göra av med mer än vad du tar in annars finns risk att vågen börjar röra sig uppåt.

Det finns olika typer av fett: mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Skillnaden mellan dem är sättet på vilket fettsyrorna, som fetterna består av, är uppbyggda. Det finns också en typ av fett som kallas transfett.

(Läs mer på) källa: livsmedelsverkets hemsida. Jag ska försöka dyka lite i de olika typerna.

Mättat fett

Mättade fetter finns det mest i animaliska livsmedel som kött och mjölkprodukter som smör, margarin, ost och grädde mm. Mättade fetter är oftast fasta i rumtemperatur, exempelvis smör. Undantag finns som kokosnötolja och palmolja. Kroppen har ett naturligt behov av mättat fett. Kroppen kan därför omvandla omättade fetter till mättade fetter när så behövs.

Mättade fettsyror anses öka kolesterolhalten. Detta anses kunna leda till hjärt- och kärlsjukdomar på sikt samt vid större intag samt även minska insulinkänsligheten vilket på sikt kan leda till övervikt och även diabetes typ 2.

Enkelomättat fett

Enkelomättade fetter som är flytande i rumstemperatur, fasta i kylskåp finns i de flesta vegetabilier. Det finns rikligt i *vegetabiliska oljor av olika slag, olivolja, rapsolja, avokado och nötter som sötmandel och hasselnötter mf. Enkelomättade fetter anses ofta vara den optimala fettkällan på många sätt och vis. Bl.a. skyddar de mot hjärt- och kärlsjukdomar (gynnar det goda kolesterolet - HDL, samt minska det dåliga kolesterolet - LDL), vara bra för hud och hår, samt ökar insulinkänsligheten. Olivoljan anses därför av många vara den bästa oljan för att tillaga sin mat med.

*Vegetabiliskt fett: Oljor från växtriket kallas vegetabiliska. De är rika på omättade fettsyror och alltså bra för kroppen. Vanlig matolja är en blandning av raps –och solrosolja.

Omega-6 och Omega-3: Omega-6 och Omgega-3 är så kallade essentiella fettsyror. De behövs bland annat för uppbyggnaden av nya celler. Kroppen kan inte tillverka essentiella fettsyror själv, så vi måste få i oss dem via det vi äter. Omega-6 finns i alla vegetabiliska oljor. Omega-3 i fet fisk och skaldjur.

Fleromättat fett

Fleromättade fetter som är flytande i rumstemperatur och i kylskåp finns i de flesta vegetabilier. Det finns rikligt i vegetabiliska oljor av olika slag, rapsolja, linfröolja, solrosolja, sojaolja, margarin, fet fisk, nötter och frön, mörkgröna bladgrönsaker m.f. Fleromättade fettsyror är bl.a. bra mot hjärt- och kärlsjukdomar samt öka insulinkänsligheten. De essentiella fettsyrorna Omega-6 och Omega-3 tillskrivs därför många goda egenskaper.  Fleromättade fettsyror oxiderar lätt. Om detta sker i kroppen kan fria radikaler bildas med cancer som följd enligt senare forskning.

Transfett (härdat fett)

Transfettsyror som är fasta i rumstemperatur bildas vid härdning och uppvärmning av fett (oljor). Syftet är att göra oljan fastare på ett onaturligt sätt, dubbelbindningar i omättade fettsyror ersätts med enkelbindningar. Oljan blir på det viset fastare. Forskning har visat att transfetter är skadliga för kroppen i större mängd. Transfetter får samma egenskaper som mättade fetter och påverkar kolesterolet. Transfetter höjer det skadliga LDL-kolesterolet samt sänker det nyttiga HDL-kolesterolet. Transfetter finns gömda lite varstans, i färdiglagad mat, bakverk, kakor, margariner mm. Det finns även naturliga transfetter i kött och mjölk, ca 75 % av vår konsumtion av transfetter anses komma härifrån.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: