Frallor
Inlagd under: Recept



Fruktosmalabsorption
Inlagd under: Mat/näringslära 70%
Jag är inte laktosintolerant (vad jag vet)endå har jag svullen mage. Jag har inte noterat det så mycket och lider inte av det särskilt mycket mer än att jag känner mig skit snygg och smal på morgonen och framåt eftermiddagen spänner magen ut som en ballong och jag känner mig som en liten tjockis! *haha* men inte jämt. För ett par dagar sen såg jag en av de fitness tjejer som jag följer via Instagram, hade lagt upp en bild på sin extremt utsvällda buk under skrev hon ”smällar man får ta när man äter frukt med gud så gott det var!” Detta fick mig att haja till! Och nu börjar jag genast att söka efter mer information. Det här hittar jag bland annat:
Fruktens naturliga sötma kommer från fruktsocker, fruktos, och precis som andra kolhydrater kan det ställa till det ordentligt i mag- och tarmsystemet hos känsliga personer. Tillståndet kallas fruktosmalabsorption. Fruktosmalabsorption är en oförmåga att ta upp fruktos från tarmen och liknar laktosintolerans till sina symtom. Den som drabbas kan bli uppsvälld, få magknip och diarré. Personer med fruktosmalabsorption får alltså ont i magen av fruktos på grund av att fruktosen bryts ner i tjocktarmen istället för i tunntarmen.
Orsaken till besvären är brist på glukos i maten, en sockertyp som hjälper kroppen att ta upp fruktsockret. När en måltid saknas balans mellan fruktos och glukos kan en person med fruktosmalabsorption inte ta upp så mycket fruktos från tunntarmen. Det hamnar därför i tjocktarmen och blir gasbildande under nedbrytningsprocessen. Det gör i sin tur att magen blir uppsvälld och kan orsaka magknip och diarré.
Man reagerar olika på olika frukter och bär och man måste prova sig fram.
Störst problem ger exempelvis äpplen, päron och honung. Man kan också äta dem tillsammans med något som innehåller mycket glukos, för att på så sätt väga upp fruktosen.
OBS! källorna olika sök på Google för att ta reda på mer.
Testa mig fram, det är precis det jag ska börja göra nu. Jag äter rätt många frukter på en dag…. Idag har jag ätit en banan och ett äpple och en nektarin… Hur lång tid tar det från att man ätit frukten till dess att det ger mig symtom?
Hallon / vanilj cheescake
Inlagd under: Recept
För att producera agavesirap från blå agave skärs bladen av från plantan när den är 7 till 10 år. Agavestammen, som kallas piña, skärs av och ur den pressas agavejuice. Agavesirap består huvudsakligen av fruktos och glukos. Vissa källor anger 92% fruktos och 8% glukos; andra 56% fruktos och 20% glukos. Skillnaderna anses beror på variationer i tillverkningsmetod och råvara mellan olika tillverkare. (Källa vikipedia) Läs mer där =)
Hittade ett recept från en av alla de bloggar jag följer som vart mycket lyckat och jag kan nog lura de flesta skeptiker med denna (bilderna vart lite mörka)
Hallon / vanilj cheescake

Botten:
1,8 dl nötter
0,6 dl dadlar 7-8 st tror jag blir bra, jag hade för några och det vart smuligt.
1 liten nypa havssalt
Fyllning:
3 dl cashewnötter
0,9 dl citronjuice
0,9 dl agave el. honung
0,9 dl kokosolja
1/2 msk vanillpulver
(+en skvätt vatten om det behövs för att mixa)
Topping:
100g hallon
1 msk chiafrön
Gör såhär:
1. Släng nötter, salt och dadlar i en mixer. Blanda nötter och dadlar tills du har en någorlunda jämn “gegga” (man får stoppa mixern då och då och peta ner från kanterna. Lite nöt-krisp vill man gärna ha kvar, så “övermixa” inte)
2. Fördela nöt- och dadelblandningen i botten av 8 silikonformar (använder du en stor “vanlig” kakform kan du med fördel strö lite kokosflingor i botten av formen, för att sedan lättare få loss cheesecake’n).
3. Släng alla ingredienser till cheesecake-fyllningen i mixern och blanda väl. Ha i vatten om det behövs (försök att ha i så lite vatten som möjligt.) Häll blandningen ovanpå bottnen i formarna (eller formen).
4. Placera i frysen för en timme eller så.
5. Mixa hallonen till en puré med en stavmixer. Häll i chiafröna och låt stå i 5-10 minuter. Häll sedan toppingen över kakorna (/kakan) som nu varit i frysen 1 timme. Ställ tillbaks i frysen och förvara dem där. Plocka fram en kvart före servering så de får mjukna lite, NJUT!!