Linssoppa
Inlagd under: Recept

6 potatisar
fantastiskt i mitt kök =)
Inlagd under: Allmänt

Fakta om kokosnöten
Inlagd under: Mat/näringslära 70%
Kokosnöten är ingen nöt utan en frukt, närmare bestämt en stenfrukt. Definitionen av stenfrukt är att frukten endast har ett frö istället för flera. Kokosnötens frö är den vita bulk som finns under skalet och som kallas för kokoskött eller fruktkött. Innanför fruktköttet finns kokosvatten, och i takt med att kokosnöten mognar omvandlas vattnet till fruktkött. Kokosnötter väger upp till 3 kilo och innehåller en halv liter kokosvatten. De är bäst att skörda (plocka) när de är färska och har ett grönt skal. Kokosnötter som faller ner av sig själva kallas torra kokosnötter eller kopra. De har ett hårt brunt skal och lite eller inget vatten. De har mer fruktkött vilket ger mer kokosolja men av sämre kvalitet. Det tar cirka ett år för en kokosnöt att mogna, men kokosträdet blommar upp till 13 gånger per år, så man kan skörda året runt. Varje kokosträd ger i snitt 60 kokosnötter per år och runt 10 000 under sin livstid. På sanskrit kallas kokosträdet vriksha, vilket betyder "träd som ger allt som är nödvändigt för att leva". Ett bra namn eftersom nästan alla delar av trädet kan användas.
Varför är den bra?
Kallpressad kokosolja är ett mättat fett. Men till skillnad från annat mättat fett, som har långa fettsyror, består kokosoljan av medellånga fettsyror. Den kallpressade kokosoljans fettsyror absorberas direkt i tarmen via portådern till levern och sedan ut i blodet. På så sätt blir kokosoljans upptag mycket snabbare än andra fetter. Kokosolja är mer lättsmält än långa mättade fettsyror och används som energi i kroppens celler precis som kolhydrater. Men till skillnad från kolhydrater lagras inte kokosolja som kroppsfett utan ökar ämnesomsättningen. Kallpressad kokosolja fungerar som kroppens överlevnadsenergi, ketoner. Det ger hjärnan samma snabba energi som den får från kolhydrater – utan de nackdelar som kolhydrater har. Kallpressad kokosolja är alltså en optimal energikälla vid träning eller vid dieter fattiga på kolhydrater, till exempel LCHF. Kallpressad kokosolja tål värme bättre än andra fetter vilket gör den till det bästa alternativet vid stekning. Oljan oxiderar först vid cirka 200 grader och är helt fri från transfetter och kan inte ens bilda transfetter vid upphettning. Vid stekning med kokosoljan slipper du dessutom stekos. Till skillnad mot annat fett härsknar inte kallpressad kokosolja. Att ersätta andra fetter med kallpressad kokosolja är som att göra hälsosamt oljebyte i kroppen.
Vad är skillnaden mellan oljan och fettet?
Kokosolja och kokosfett är samma sak. I länder där kokosoljan tillverkas är det så pass varmt att oljan är flytande och säljs på flaska. I Sverige är det oftast så kallt att oljan fast och säljs i burk.