Groddar
Inlagd under: Mat/näringslära 70%
Jag hörde att en vän till mig börjat grodda hemma och jag vart självklart nyfiken, jag har aldrig groddat själv förut. Jag äter som bekant ganska mycket grönsöker och sånt i övrigt men har kommit till en punkt där det känns tråkigt med ganska lite variation så det här va ju perfekt!
Mina groddar :0)
Grodda så här:
Alfalfafrön, mungbönor, oskalade linser, bockhornsklöver är lätta att gro och bildar långa läckra groddar. Av 1 dl frön blir det 6 - 10 dl groddar. Ju mindre frön desto större mängd groddar. Spola av 1 dl frön i en trådsil. Plocka bort skadade frön. Häll i en 1 liters glasburk. Fyll på med 3 dl vatten och låt små frön ligga i vattnet i 4-6 timmar och stora i 8-12 timmar. Spänn fast en bit gasväv eller ännu hellre myggnät av plast över burkens öppning med en gummisnodd. Häll av vattnet och låt fröna rinna av väl. Ställ burken mörkt men inte svalt. Skölj fröna, låt dem rinna av ett par gånger varje dag. Efter 3-5 dagar är groddarna klara. Sista dagen låter du dem stå ljust, så får de fina gröna små blad.
Nyttigt:
opastoriserade frön kan innehålla spår av salmonella. När man groddar och inte tillagar gror inte bara groddarna utan även bakterierna. Extra infektionskänsliga människor bör ta reda på mer fakta.

